Sezona 2010

KRAKONOŠOVA SEZONA 2010

Autoklub Krakonoš Jilemnice má za sebou již druhou sezonu se svým týmem na tratích endura, cross country a motokrosu. A nutno říct, že sezona to byla velmi úspěšná! Ale dříve než začneme vyjmenovávat medaile, pojďme se podívat na celý rok 2010 pěkně od začátku.

Prvořadým úkolem bylo opět sehnat finanční prostředky pro zabezpečení celé sezony. Sice oproti předcházejícímu roku trochu ubylo jak sponzorů, tak i prostředků, ale nakonec se podařilo sezonu zastřešit.

Když už jsme měli finance, začali jsme řešit jezdecké obsazení. Rozhodli jsme se rozšířit naše řady. Zejména jsme chtěli přilákat závodníky v dětských kategoriích. To se podařilo a tak jsme mezi námi přivítali Káju Šrytra, Martina Šrytra a Tadeáše Danihelku. Dále se naším členem plnohodnotně stal Michal Kava, který skvěle zapadl do kolektivu a utužil partu. Potěšitelné bylo, že nikdo nás neopustil, takže jsme se do bojů o tituly, body a úspěchy pustili opět ve velmi silném složení.

Mladé pušky před startem. Vlevo Kája Šrytr, vpravo Tadeáš Danihelka

V průběhu sezony jsme se zúčastnili spousty závodů a soutěží různého významu. Z pohledu republikového jsme obsadili Přebor ČR v enduru a cross country. Jmenovitě v těchto šampionátech startovali Mirek Škaloud, Milan a Tomáš Macháčkovi. A i na těchto velkých závodech jsme bojovali o poháry. Mirek Škaloud nedal nikomu šanci a stal se přeborníkem republiky v cross country třídy Enduro 2! Milan Macháček se soustředil téměř výhradně na enduro a dokázal vybojovat titul vicepřeborníka, skončil tedy celkově druhý ve třídě Enduro 2 v motocyklových soutěžích. Tomáš Macháček změnil v průběhu roku kubaturu, bodoval tedy ve dvou třídách. Jelikož ale neabsolvoval všechny závody, nemohl pomýšlet na umístění vpředu.

Mirek ŠKALOUD na vyhlášení mistrů v Uhl. Janovicích

Větší účast jsme měli v regionálních závodech. Zejména v seriálu MG SPORT UFO KTM ENDURO CROSS COUNTRY, na jehož organizaci jsme se rovněž podíleli. V tomto šampionátu jsme obsazovali třídu Enduro 1, kde startovali Honza Nosek, Milan Kottek, Lukáš Kučera a Matěj Hanuš. Ve třídě Enduro 2 to byli Adam Erlebach a Michal Kava, ve veteránech Jirka Salač a v licencích B Mirek Škaloud a bratři Macháčkovi. Naši jezdci byli neustále v kontaktu se špičkou a zejména ve třídě E1 často kluci bojovali pouze mezi sebou. Byl to pak krásný pohled, když v neděli v Bozkově a v sobotu v domácí Jilemnici byly na stupních vítězů k vidění pouze červené dresy a klubová trika! V celkovém hodnocení to dopadlo tak, že zvítězil Honza Nosek, druhý byl Milan Kottek a čtvrtý Lukáš Kučera. Lukáše tak musí hodně mrzet výpadky z obou dní prvního závodu v Košťálově. Dalším zástupcem v této třídě, o kterém ještě nebyla řeč, je Matěj Hanuš. Matěj měl smůlu minulou sezonu a bohužel si ji přenesl i do této. Měl trable se svým strojem a ne a ne je vyřešit. Když už se dostal na start i do závodu, dokazoval, že má na to, aby bojoval s těmi nejlepšími. Bohužel to nebylo příliš často. Ale v zimě Matěj přezbrojil, tak se těšme na příští rok!

Kompletně obsazené stupně vítězů. Zleva: Honza Nosek, Lukáš Kučera a Milan Kottek

V E2 se do posledního kola posledního závodu ve Sklenařicích přetahoval o celkové prvenství Adam Erlebach. Bohužel mu to nevyšlo, ale i druhé místo je krásné. Michal Kava prokazoval nesmírné zaujetí pro závodění a bojovnost. Stačí vzpomenout, jak v Jilemnici dojížděl závod na prázdné zadní pneumatice a nevzdal! V celkovém hodnocení své třídy je klasifikován jako patnáctý.

Adam Erlebach předvádí své jezdecké umění na umělých překážkách v Jilemnici

Jirka Salač se ve veteránech zúčastnil jen několika závodů, tak nemohl pomýšlet na celkové špičkové umístění. Je to škoda, v Jirkovi to je a určitě by se dokázal přiblížit k pětce nejlepších. Takhle zůstane ve výsledkové listině roku 2010 na jedenáctém místě.

Jirka Salač v Martinicích

Kategorie Licence B byla sólem pro Mirka Škalouda. Sice nevyhrál všechny závody, ale svou vyrovnaností ve sběru pohárů si celkové vítězství zajistil s naprostým přehledem. Bratři Macháčkovi nejeli všechny podniky a v celkovém pořadí se dělí o šestnáctou příčku.

Výmluvný a častý pohled Mirka Škalouda: "Tak kde jste všichni?"

Nesmíme zapomenout na naše dětské zástupce. Úspěšnější byl Kája Šrytr, který až díky kolizi po startu poslední rozjížďky posledního závodu přišel o celkové třetí místo. Je tedy čtvrtý. Tadeáš Danihelka je celkově sedmý, když neabsolvoval všechny závody. Kluci prokázali, že talent jim rozhodně nechybí a do budoucna z nich mohou vyrůst kvalitní a úspěšní závodníci.

Kája Šrytr v Jilemnici

Z ostatních závodů a podniků, kterých jsme se účastnili zejména v našem regionu musím zmínit závod v motoskijöringu v Martinicích. Zde nás na jednom motocyklu reprezentovaly dvě dvojice: Tomáš Kubát s Ondřejem Smolíkem a Lukáš Kučera s Matějem Hanušem. Zimní podmínky a lyže na nohou nakonec více sedly Tomášovi se „Smoldou“. Probojovali se s přehledem a velmi dobrými výsledky do finále A, kde ale po kolizích se soupeři dokončili na šestém místě.

Tomáš Kubát s Ondrou Smolíkem při skijöringu

Samostatnou kapitolou sezony 2010 bylo pořádání závodu v Jilemnici. Již na počátku roku jsme na schůzkách organizátorů seriálu MG SPORT UFO KTM ENDURO CROSS COUNTRY přislíbili uspořádání podniku. Lokalitu jsme měnit nechtěli, přece jen jsme si terény osahali již v roce 2009 apoznali majitele pozemků. Termín závodů jsme posunuli o více než měsíc dopředu, abychom se vyhnuli martyriu se sněhem, které jsme zažívali při přípravě prvního ročníku. Bohužel nám plány zkřížila sklizeň a setba zemědělských plodin. Pro nás to znamenalo sáhnout do původně vymyšlené trati a najít jinou schůdnou variantu. V tomto okamžiku musím zmínit jméno a vyzdvihnout úsilí dalšího člena klubu, který se na závodech aktivně podílel. Tím člověkem je Jožka Bažant. On nese velikou zásluhu na tom, že se v Jilemnici vůbec něco konalo. Zejména proto a pro svůj zápal pro závody byl jmenován ředitelem podniku.

Přípravy se nakonec zdařily a tak jsme v pátek 17. září mohli přivítat první závodníky na prezentaci a obhlídce trati. Vše spělo k vrcholu, tedy k závodům samotným. Na víkend 18. - 19. září vykouzlil Krakonoš pěkné počasí, takže se na účastníky, fanoušky a diváky druhého ročníku Memoriálu Oldy Nývlta usmívalo i sluníčko. O průběhu závodů samotných se dočtete v jiném článku, takže nyní zmíním jen uspokojení nad celým průběhem. Organizačně jsme to zvládli tak na jedna mínus (sice nejsem nezaujatý pozorovatel, ale Jilemnické závody po organizační stránce hodnotím jako jedny z nejlépe zvládnutých závodů sezony). Ohlasy byly jak pozitivní, tak negativní, ale to je všude. Vždycky se najde někdo, komu se něco nelíbí. Jak se moudře říká, není člověk ten, který by se zavděčil lidem všem. V každém případě máme ze závodů dobré pocity, takže i v další sezoně bychom rádi uspořádali třetí ročník.

S úsměvem jde všechno lépe, jak dokazuje Petr Hanuš

Když se tak ohlédnu za celým rokem, musím být spokojen. Jak s výsledky, tak s náladou v klubu, zapojováním všech členů do činnosti klubu a reprezentací jako takovou. Na řadu přicházejí slova díků. Děkuji všem členům za poctivou práci, snahu a touhu být stále lepší a něco dokázat.

Veliký dík patří rovněž našim partnerům, kteří mají obrovskou zásluhu na tom, že naši členové a jezdci dosáhli těchto úspěchů. DĚKUJEME a těšíme se i na další spolupráci!
-tm-
 

Komentáře

Nový vzkaz
nick  
text
 
 
374+5pět  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32